Σωματικό βάρος και γονιμότητα

Κατά κανόνα οι τιμές του Δείκτη Μάζα Σώματος κατηγοριοποιούνται ως εξής:   < 19                                                 


Ελλιποβαρής


19 – 24,9                                          


   Κανονικός


25.0 – 29,9                                       


   Υπέρβαρος


>30                                                   


   Παχύσαρκος

 

Πολλές ελλιποβαρείς, υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στο να επιτύχουν εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες , κυρίως λόγω προβλημάτων στην ωοθυλακιορρηξία (αποτυχία απελευθέρωσης ωαρίων από τις ωοθήκες).

'Eνας Δείκτης Μάζας Σώματος 18.5 ή και μικρότερος αποτελεί συχνά αιτία ακανόνιστων εμμηνοροϊκών κύκλων ή ακόμη και αμηνόρροιας (πλήρης διακοπή της περιόδου). Ένας ΔΜΣ 17.5 ή και λιγότερο είναι πιθανό να καταδεικνύει την ύπαρξη κάποιας διατροφικής διαταραχής. Γυναίκες με ΔΜΣ χαμηλότερο του κανονικού είναι απαραίτητο να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού ώστε  να εντοπιστεί η αιτία αυτής της κατάστασης και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ένας ΔΜΣ στο εύρος της παχυσαρκίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνοροϊκούς κύκλους και ανωοθυλακιορρηξία. Είναι σημαντικό να τονιστεί  ότι ακόμη κι αν οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν κανονικούς κύκλους με ωοθυλακιορρηξία, έχουν χαμηλότερα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης από τις γυναίκες με κανονικό βάρος. Μία επίσκεψη σε ειδικό πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναγνωριστούν πιθανές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η παχυσαρκία μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΙVF).  Σύμφωνα με μελέτες,  στις παχύσαρκες γυναίκες τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερα, ενώ αντίθετα είναι αυξημένα τα ποσοστά αποβολών. Παράλληλα, στις παχύσαρκες  γυναίκες αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσουν διαβήτη και υψηλή πίεση (προεκλαμψία) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Επίσης, αυξάνεται και η πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή. Τέλος, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες και να γεννηθούν υπέρβαρα.

Η παχυσαρκία στους άντρες είναι πιθανό να σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης αλλά και σε άλλες ορμόνες εξίσου σημαντικές για την αναπαραγωγή. Σε αντίθεση με άντρες κανονικού βάρους, έχει βρεθεί ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άντρες παρουσιάζουν συχνότερα χαμηλότερο αριθμό και χαμηλότερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Αρχικά, πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Εκείνος θα λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου την ηλικία σας αλλά και άλλους παράγοντες υπογονιμότητας, προτού αποφανθεί εάν πραγματικά πρέπει πρώτα να χάσετε βάρος. Η αλλαγή της δίαιτας και του τρόπου ζωής (π.χ. σωματική άσκηση) σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, για γυναίκες με  ΔΜΣ πάνω από 40 η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική επέμβαση).

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση στις νέες γυναίκες (ποσοστό περίπου 8%-10%). Δεν είναι όλες οι γυναίκες με PCOS υπέρβαρες ή παχύσαρκες, όμως αρκετές από αυτές παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και/ή παχυσαρκία. Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες σε συνδυασμό με σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και κανονικούς εμμηνοροϊκούς κύκλους με  ωοθυλακιορρηξία.

Παρόλα αυτά ορισμένες  γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία για την επίτευξη εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό σε προβλήματα υπογονιμότητας και ενδοκρινολόγο.