Καθ’ έξιν αποβολές

Καθ’ έξιν αποβολές

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς  αποβολές τριών ή περισσότερων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Η συχνότητά τους είναι 1%-3% στο σύνολο των ζευγαριών. Η πιο συχνή αιτία των αποβολών (περίπου στο 60%-70%) είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες οι οποίες συμβαίνουν τυχαία κατά τη γονιμοποίηση με αποτέλεσμα το έμβρυο να λαμβάνει έναν παθολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. Ο κίνδυνος για αποβολή είναι αυξημένος όταν σε έναν από τους δύο γονείς ανευρίσκεται με την εξέταση αίματος του καρυότυπου, μία ισορροπημένη χρωμοσωμική ανωμαλία, κάτι που συμβαίνει στο 3-5% των ζευγαριών. Στις περιπτώσεις αυτές η γενετική συμβουλή και η εξωσωματική γονιμοποίηση με την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση μπορεί να βοηθήσει.

Οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας όπως οι πολύποδες, τα διαφράγματα της μήτρας, οι συμφύσεις του ενδομητρίου και τα ινομυώματα της ενδομητρικής κοιλότητας επίσης συνδέονται με τις καθ’ έξιν αποβολές. Το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, η υστεροσαλπιγγογραφία και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν μεθόδους απεικονιστικού ελέγχου και εντοπισμού αυτών των ανωμαλιών που κατόπιν μπορούν να διορθωθούν με την υστεροσκόπηση.

Παράλληλα, ορμονικοί παράγοντες όπως οι θυρεοειδοπάθειες, οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και ανοσολογικοί παράγοντες όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σχετίζονται με επανειλημμένες αυτόματες αποβολές. Στις περιπτώσεις αυτές η διόρθωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού του σακχάρου καθώς και οι αντιπηκτικές ενέσεις σε συνδυασμό κάποιες φορές με την ασπιρίνη μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα μιας επιτυχούς επόμενης εγκυμοσύνης. Ανοσοθεραπείες με «εμβόλια» δεν συστήνονται. Δεν υπάρχει ισχυρή συσχέτιση άλλων διαταραχών της πήξης του αίματος, όπως η συγγενής θρομβοφιλία, με τις καθ’ έξιν αποβολές.

Νεότερες μελέτες ενοχοποιούν και προβλήματα της ποιότητας του σπέρματος (π.χ. παθολογικά υψηλό ποσοστό κατακερματισμού DNA του σπέρματος) στην παθογένεια των συνεχών αυτόματων αποβολών. Συνεπώς, ο  κλινικοεργαστηριακός έλεγχος του άνδρα δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Περίπου στο 25%-50% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται εμπειρική θεραπεία σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη. Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι το 65% των γυναικών με ιστορικό ανεξήγητων επαναλαμβανόμενων αποβολών θα έχει μία φυσιολογική επόμενη εγκυμοσύνη.