Λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μία χειρουργική επέμβαση όπου επισκοπούμε την κοιλιά και την πύελο μίας γυναίκας με ένα ειδικό τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) διαμέσου μικρών τομών(οπών) στην κοιλιά και στον ομφαλό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε όργανα της κοιλιάς και της πυέλου (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες). Μπορούμε να εκτιμήσουμε παθολογικές καταστάσεις αυτών των οργάνων (όπως ενδομητρίωση, υδροσάλπιγγες, περισαλπιγγικές συμφύσεις) και ταυτόχρονα να τις επιδιορθώσουμε.

Επειδή η λαπαροσκόπηση είναι μία χειρουργική και επεμβατική  μέθοδος, θα πρέπει να πραγματοποιείται  μόνο εφόσον έχει προηγηθεί ο βασικός έλεγχος διερεύνησης της υπογονιμότητας με υστεροσαλπιγγογραφία, με σπερμοδιάγραμμα και υπερηχογράφημα.

Η λαπαροσκόπηση υπήρξε στο παρελθόν (προ 20ετίας) σχεδόν ο κανόνας στην αντιμετώπιση ενός υπογόνιμου ζευγαριού, πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις και τη θεαματική  αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης με την εξωσωματική γονιμοποίηση, όλο και λιγότερες λαπαροσκοπήσεις πραγματοποιούνται για  προβλήματα  υπογονιμότητας.