Γυναικεία Υπογονιμότητα

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Η αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Η κορυφή της γονιμότητας στις περισσότερες γυναίκες είναι πριν το 30στό έτος  της ηλικίας και σταδιακά αρχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης (σε έναν κύκλο) ως την ηλικία των 35 ετών είναι κατά προσέγγιση 20% με το ποσοστό να μειώνεται σταδιακά και να φτάνει στα 40 έτη στο 5%.

Αίτιες γυναικείας υπογονιμότητας:

Απόφραξη-δυσλειτουργία σαλπίγγων (από φλεγμονές της πυέλου-σαλπιγγίτιδες, συμφύσεις από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις κλπ.)

Η φλεγμονή της πυέλου αποτελεί την κύρια αιτία απόφραξης των σαλπίγγων και μπορεί να προκληθεί από όλα σχεδόν τα μικρόβια. Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί είναι πόνος, πυρετός και πυώδη υγρά. Ένα, όμως, μεγάλο ποσοστό γυναικών με φλεγμονή της πυέλου δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα και η ανεύρεση της φλεγμονής ανακύπτει έπειτα από έλεγχο.

Διαταραχές/Αδυναμία ωοθυλακιορρηξίας

Οι διαταραχές ωορρηξίας παρατηρούνται σε ποσοστό 15-25% των υπογόνιμων γυναικών.

Σε αυτην την περίπτωση είτε δεν πραγματοποιείται καθόλου ωορρηξία (ανωοθυλακιορρηξία) είτε είναι ασταθής και χωρίς περιοδικότητα . Τις περισσότερες φορές οι διαταραχές ωορρηξίας εκδηλώνονται με αραίωση ή διακοπή της περιόδου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών με κανονική περίοδο με έλλειψη ή ατελή ωορρηξία.

Ενδομητρίωση

Ως ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία ενδομητριοειδούς ιστού εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση. Αποτελεί μια συχνή πάθηση της οποίας τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος στην πύελο, σοβαρή δυσμηνόρροια και δυσπαρευνία.

Ενδοκρινολογικά αίτια

Όπως παθήσεις του  θυρεοειδούς, παθήσεις του υποθαλάμου-υπόφυσης (π.χ. προλακτινώματα) , σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Ως ανεξήγητη κατηγοριοποιούμε τις περιπτώσεις υπογονιμότητας όπου από το συνήθη έλεγχο δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που να τις αιτιολογεί. Η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας μπορεί πραγματικά να τεθεί μόνο μετά από έναν λεπτομερή και ενδελεχή κλινικοεργαστηριακό έλεγχο του ζευγαριού.

Η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας δεν πρέπει να απογοητεύει και να αποθαρρύνει τους υποψήφιους γονείς. Ένα νεαρό ζευγάρι με ανεξήγητη υπογονιμότητα έχει πιθανότητα περίπου 50% για φυσική σύλληψη μέσα στον επόμενο χρόνο.